Gadżety przydatne do fotografii kulinarnej

Fotografia kulinarna to bardzo szczególny odłam fotografii, który we współczesnym świecie stale się rozwija, znajdując przy tym coraz więcej zwolenników lub początkujących amatorów. Wszystko to spowodowane jest stale zmieniającymi się trendami, dzięki którym same kulinaria i gastronomia – to chleb powszedni. Nie bez powodu powstają setki tysięcy blogów, czy stron internetowych, które są właśnie poświęcone uwiecznianiu najwybitniejszych potraw.

Coraz częściej można spotkać się z sytuacją, gdzie najpopularniejsze supermarkety mają swoje strony internetowe, poświęcone właśnie gotowaniu. Jest to oczywiście zabieg marketingowy, który działa na zasadzie pokazania efektu i wywarcia wpływu, czy też potrzeby kupienia danych produktów właśnie w sieci takich sklepów. Profesjonalna fotografia kulinarna to bardzo ciężkie zajęcie.

Wymaga wiedzy, doświadczenia i wyczucia smaku i stylu. Najważniejszy jest bowiem efekt, który przyciągnie uwagę obserwującego. Jak się okazuje – nie wszystkie potrawy, które są uwiecznione na zdjęciach, w rzeczywistości wyglądają tak po ugotowaniu.

Istnieje szereg trików, które sprawią, że dany talerz, czy szklanka z napojem będzie wyglądała na smaczniejszą:

  • Lód akrylowy to najpopularniejszy przedmiot, dzięki któremu możliwe jest realizowanie zdjęć np. drinków. Używanie tradycyjnych kostek lodu jest bezużyteczne.

    Żaden profesjonalny fotograf nie wykona zdjęcia w tak krótkim czasie w jakim lód się rozpuści;

  • Aby warzywa, czy owoce wyglądały jak o poranku w rosie – wystarczy gliceryna i odrobina wody. Odpowiednio naniesiona mieszanka sprawi, że będą one sprawiały wrażenie świeżych, prosto zerwanych z sadu;
  • Niezawodnym gadżetem w fotografii kulinarnej jest popularny w innej branży…lakier do włosów. Produkt sprawia, że świeżość wyglądu zostaje zachowana.

    Jedzenie przede wszystkim nie wysycha. Podobne efekty uzyskuje się dzięki nasmarowaniu danych produktów odrobiną oliwy, dzięki czemu ładnie połyskują, odbijając przy tym światło.

.